Home Diensten Team Artikelen Kliniek Fotopagina Contact en Spoed Links

045 - 522 50 90

Hoe helpt u egels?


Zorg voor een ‘egelveilige’ tuin:

* Vijvers niet met steile randen/oevers aanleggen.
Egels kunnen weliswaar goed zwemmen maar als ze niet uit het water kunnen klimmen (via beplanting, draad of houten loopplankje) verdrinken ze door uitputting, als ze in zo’n vijver zouden terechtkomen.

* Laat tennisnetten etc. niet ’s nachts tot aan de grond hangen omdat egels hierin
makkelijk verstrikt raken en er dan zonder hulp niet meer uit geraken en uiteindelijk zelfs sterven. (Denk ook aan tuinnetten die men over gewassen legt, deze zorgen jaarlijks voor vele dode dieren (niet alleen egels maar ook vele vogels, eekhoorns etc. komen hierin om).

* Zet potten met frituurvet, afgewerkte olie, verf e.d. nooit onafgedekt buiten neer.
Egels en andere dieren gaan eraan dood als ze ervan eten of erin vallen.

* Zorg dat de afrastering van uw tuin egelvriendelijk is. Te smalle doorgangen zorgen voor beknelde egels. Laat een afrastering altijd 10 cm boven de grond beginnen of zorg voor poortjes van minimaal 12 cm bij 12 cm in de afrastering waar een egel gemakkelijk door heen kan lopen.

*  Denk er aan keldergaten met gaas af te dekken. Veel egels zijn al in kelders verhongerd omdat ze te laat ontdekt werden.

* Egels lopen ’s nachts rond en verwijderen vele schadelijke insecten uit uw tuin, maar aan slakkenkorrels gaan zij uiteindelijk ook dood. Dus voorkom het gebruik van insecticiden.

* Egels wonen graag onder houtstapels of in composthopen (denk daaraan als u deze zou willen verplaatsen of opruimen). Steek niet zomaar een riek of schop in zo’n hoop. Ze zijn daar namelijk overdag aanwezig.

* Egels maken graag een nest onder coniferen of heggen. Ze beginnen eind mei met het krijgen van jongen en doen dit op de gekste plekjes. Treft u zo’n nest aan, laat dit dan zo mogelijk met rust. Als dit niet kan bel dan met de egelopvang (zie telefoonnummer onderaan).

* Geef egels nooit melk, dit is dodelijk.
Egels drinken water en eten indien nodig droog- en/of blikvoer voor katten.
Let wel: ’s zomers hoeft u niet bij te voeren. De dieren zijn zelf in staat alles te vinden wat ze nodig hebben. Bij twijfel belt u wederom met de egelopvang. Wij geven graag info om te voorkomen dat er dingen fout gedaan worden.

Dus:

voor vragen over egels bel:
0900 4040406
Egelopvang Hedgehog Care
Sittard